Крепостта Землънград

Крепостта Землънград

Много обичам да пътувам из страната, и едни от най-любимите ми места за посещение са останките от крепости.

Преди месец получих като подарък книжката Фото пътеводител на Крепости в България, в която са описани 77 крепости, и разглеждайки съдържанието установих, че до този момент съм посетил 25 от тях.

В България обаче има още хиляди други места с останки от крепости, както може да се убедите от сайта Български крепости. За много от тях няма достатъчно подробна информация в Интернет или в книжните издания, което затруднява намирането им.

По този повод, реших в серия от публикации, да предоставя подробна информация за някои по-малко познати такива места, които обаче си струва да се видят. Целта ми е да улесня всеки, който има интерес към даденото място, да го посети и разгледа.

Първото такова място е крепостта Землънград, намираща се в близост до град Земен и село Полска Скакавица. Повече информация относно историята на крепостта можете да откриете в тази статия.

Има два варианта да стигнете до крепостта - от град Земен (по Земенската екопътека) или от ЖП Гара Скакавица. Вторият вариант е по-бърз, тъй като от гарата до крепостта пътят е не повече от 5 километра. Ние обаче не знаехме това, а и искахме да разгледаме Земенския манастир, така че избрахме по-дългия път, от Земен, който е около 11 километра.

Колите се оставят на паркинга до ЖП Гара Земен. Оттам се тръгва на Юг, по улицата, която върви успоредно на релсите. Улицата се казва "Земенско кале" - има табели, така че лесно ще се ориентирате. На координати 42.4722905, 22.7422031 се стига до разклон. Там трябва да поемете по неасфалтирания път на дясно. По него ще стигнете до началото на Земенската екопътека. Оттам пътят върви основно покрай река Струма. На 42.466124, 22.720926 трябва да минете под ЖП моста. Скоро след това, ще ви се открие прекрасна гледка към Земенските скали. Постепенно ще достигнете една махала на 42.461626, 22.710346. Там бъдете нащрек за кучета!

От махалата нататък, пътеката добива малко по-лош вид - изглежда повечето туристи не стигат дотук. На места пътеката се вижда едва-едва, но все пак пътят е що-годе логичен, и няма толкова голяма опасност да се изгубите. Целта е да се озовете пред входа на ЖП тунел №2 на 42.452038, 22.710940. Там трябва да минете през тунела - нямате друг избор. Тунелът е къс (около 150 метра) и не е страшно, а и влаковете минават на интервал от около 2 часа, така че шансът да срещнете влак в този участък е малък. Между махалата и тунела се оглеждайте за змии - непосредствено преди тунела видяхме малка пепелянка!

След тунела се върви предимно покрай релсите. Има участъци от пътя, в които можете да избирате дали да вървите покрай релсите, или покрай реката, но на нас не ни се отклоняваше и вървяхме покрай релсите чак до следващия тунел (№3) на 42.438157, 22.702434. Там ще видите черен път, който продължава нагоре, вляво от тунела. Този път ще ви отведе до крепостта.

Останките от самата крепост изглеждат по този начин:

От хълма се разкрива и невероятна гледка към Земенския пролом:

За връщане имате избор - обратно по същия път, или още няколко километра на Югоизток до ЖП Гара Скакавица, откъдето да вземете влак обратно до Земен.

Ако изберете втория вариант се опитайте да намерите пътеката, която заобикаля тунел №4 - този тунел е дълъг почти половин километър, и за разлика от тунел №2, преминаването през него крие реална опасност!

Marin Bezhanov

Marin Bezhanov


Read more posts by this author.

 

You may also like

    Comments powered by Disqus